Wat is akoestiek?

Akoestiek is het geluid dat wordt gereflecteerd door de wanden van een ruimte. Staat u in een ruimte en is er geluid dan hoort u de ruimte daarop reageren. Hoe harder de wanden des te meer reflecties. Het beste voorbeeld hiervan is uw badkamer.

Wat is goede akoestiek?
Formeel bestaat goede akoestiek niet. Toch voelt u zich in een omgeving met de juiste akoestiek direct op uw gemak. Hoe kan dat? Wat voor de ene toepassing goede akoestiek is, is voor de andere juist slecht. Denkt u maar eens aan een concertzaal. Goed voor een symfonieorkest, slecht voor de spraakverstaanbaarheid. Of aan een kerk. Prachtig voor orgel- en koormuziek, slecht voor de verstaanbaarheid van de voorganger.

Toch blijkt In de praktijk dat vooraf vaak duidelijk is vast te stellen aan welke akoestische eigenschappen een ruimte het beste kan voldoen. Een restaurant, een kantoortuin, een vergaderruimte, een sporthal, een klaslokaal, een huiskamer. In al deze ruimtes dient de galmtijd beperkt te zijn en moeten de wanden diffuus reflecteren. Pas dan voelt de mens zich op zijn of haar gemak. Dan kan er effectief worden gewerkt. Dan kan er van muziek worden genoten.

U heeft jarenlang zonder besef van akoestiek geleefd. Waarom zou u zich er dan nu druk om maken? De inrichting van ruimtes is de laatste decennia sterk veranderd. Restaurants, kantoren en huiskamers zijn tegenwoordig vaak veel minimalistischer ingericht. De strakke wanden en plafonds reageren akoestisch gezien heel anders dan klassiek ruimtes met lambrisering, boekenkasten en gordijnen. Het gevolg is dat mensen zich vaak minder prettig voelen in de ruimte die ze bezoeken of waarin ze werken. In minder dan 10 minuten legt Julian Treasure in een TED Talk video uit waarom we akoestiek nu eindelijk eens serieus moeten nemen.

Akoestiek zakelijk gezien
Klanten kiezen, meestal onbewust voor een omgeving waarin ze zich het prettigst voelen. Er is inmiddels aangetoond dat een toenemend aantal mensen ruimtes mijdt die "te druk" klinken en waar geen rustig gesprek te voeren is. Is die ruimte uw restaurant of café, dan kunt u dit signaal niet negeren. - Werknemers werken het meest effectief in een ruimte die akoestisch op orde is. Er is een direct verband aangetoond tussen werkplezier, effectiviteit en akoestiek. Als werkgever wilt u het beste uit uw werknemers halen en het verloop zo laag mogelijk houden. Akoestiek is daarbij een serieuze factor.

Akoestiek in het privédomein 
Het lijkt onlogisch maar bij zo goed als alle nieuwbouwhuizen wordt door architecten nog altijd geen rekening gehouden met akoestiek. Huiseigenaren realiseren zich pas na het inrichten van hun nieuw aangekochte huis dat de diverse ruimtes wel erg “hol” klinken. De spraakverstaanbaarheid blijft hierdoor achter en u raakt eerder vermoeid. Kortom, u voelt zich minder prettig in uw eigen omgeving. Hoewel wij akoestiekadvies alleen verschaffen aan organisaties en instellingen werken we al enige jaren samen met Martin Wijbenga van MW Acoustics. Als het gaat om advies en oplossingen bij akoestiek in het privédomein, is hij u graag van dienst.


Meer weten?
Beïnvloedt akoestiek uw leven op een negatieve manier en wilt u daar wat aan doen? Neem dan eens contact met ons op. Bellen kan op onderstaand telefoonnummer. Of u stuurt een e-mail naar info@helios.nl.